ליקוי ראייה (גם: לקות ראייה) נחשבת לתופעה בה הראייה ירודה ומתבטאת בפגיעה אשר ניתנת לשיפור בלבד, אך לא לתיקון מלא על ידי כל טיפול \ הליך רפואי. במצב בו אדם סובל מלקות ראייה, בין אם קלה או קשה, ישנו עליו קושי רב לנהל חיים תקינים ולבצע פעולות פשוטות אשר נתפסות אצל אנשים בעלי ראייה תקנית כטריוויאליים.
ניתן לסווג את הסובלים מלקות ראייה לשניים; צעירים עד גיל 18, ובוגרים מעל 18. לקות ראיה יכולה לנבוע ממספר סיבות, תלוי בגילו של המטופל;
ליקוי ראיה אצל ילדים – בוגרים עד גיל 18 אשר סובלים מליקוי פגים, מצב של ניוון עצב הראייה, RP, ליקוי בתפקוד ה-Cones ו-Rods וכן לבקנות.
בוגרים מגיל 18 ומעלה אשר סובלים מסכרת (ידועה בתור גורם משמעותי לליקוי ראיה), ניוון מרכז הראייה ברשתית, פגיעה בעצב הראיה וכן מיופה ניוונית.
סוגים שונים של ליקוי ראיה (לקות ראיה):
ראייה מצומצמת: תופעה הנגרמת לרב כתוצאה של מחלה ניוונית באזור הרשתית. תוצאתה של התופעה מתבטאת בשדה ראייה מעגלי בצורת קונוס.
איבוד חצי \ רבע משדה הראייה (Hemianopsia \ Quardrantaopsia):הפגיעה מתרחשת כתוצאה מטראומה ואף אירוע מוחי.
פגיעה במרכז הראייה ברשתית: באה לידי ביטוי בקושי בראיית חומר עם פרטי זיהוי (קריאת ספרים, זיהוי פרצופים ועוד).
פגיעה בראייה בעקבות מחלות: ליקוי בראיה המתרחש בעקבות מחלות הפוגעות במרכזים שונים האחראים על ראייה תקינה; גלאוקומה (לחץ תוך עיני), קולובומה, מיקום לא תקין של העדשה (דיסלוקציה), היפרדות רשתית וכן רבות נוספות.
ליקוי ראיה – איך לטפל
הצלחת הטיפול תלויה בגורמים שונים והעיקרי שבהם הינו מצב הפגיעה בראייה, וכן אזור הפגיעה. לצעירים עד גיל 18 יהיה קל יותר לתרגל תרגילים לשיפור הראייה, וכן גופם יגיב באופן מהיר לטיפולים \ הליכים רפואיים לשיפור הראייה, ובהתאם, ניתוחים לשיפור לקות הראיה אצל מבוגרים מעל גיל 18 ילווה במשך החלמה ארוך יותר.
באם הנכם מעלים שאלה לגבי הסבירות שאתם סובלים מלקות ראיה, ניתן לנסות ולענות על כך על ידי מספר סעיפים:
באם הנכם סובלים מפגיעה בראייה גם בשימוש של אביזרי עזר (עדשות מגע וכן משקפיים)
שדה ראייה מוקטן, ראייה בצורת קונוס וכן קושי בזיהוי מכשולים
ראייה מטושטשת אשר אינה חדה, הן למרחק והן מקרוב
יש להדגיש כי במקרים מסוימים וכלל אינם מעטים, תלוי סיבת הפגיעה בראייה, ניתן להגיע לשיפור משמעותי מאוד בראיית המטופל, גם אם לא עד לכדי החלמה מלאה.